BRAVO GAZİANTEP-GAGİAD
Cuma günü inanılmaz bir ‘Genç İş Adamları’ toplantısına katıldım. 70 yılı aşkın yani bugüne kadar olan yaşamımda çok toplantıya katılmıştım ama Gaziantep’te cuma günü gerçekleşen bu toplantı belki de katıldığım en iyi organize edilmiş kurumsal toplantı ve ödül töreniydi. Bu toplantıyı anlatmak için önce ailemin Gaziantep ile alakasını anlatmam gerek.
Babam Gaziantepli, ben de Gaziantepliyim. Babamın kökeni Gaziantep’in Araban kazasının Karavağız köyünden. Annem ise Üsküp doğumlu ve Radovişte kökenli ve ikisi de 1906 doğumlu idi. İkisi de üç yaşında babasız kalmışlar. Dolayısıyla ben iki babasız öğretmenin çocuğuyum. Annemin ailesi babanın ölümü sonrası Türkiye’ye göç ettiğinde, annem üç yaşında imiş ve devlet onları Niğde’ye yerleşmiş.
Babam da gurur duyardı
Babası erken ölen babam 17 yaşına kadar iki kardeşinin okumasına destek olmuştu. Nuri Amcam arkeolog olarak Ankara’da Kale’deki Hitit Müzesi’nin Kurucu Müdürü oldu, öbür amcam ise albay olarak Türk Ordusun’a hizmet etti. 17 yaşına kadar köyde çalışan babam, kardeşlerinin eğitimleri yoluna girdikten sonra Adana Muallim Mektebi’ne, 17 yaşında başladı, 27 yaşında bitirdi ve Niğde’de öğretmenliğe başladı. Annem de aynı tarihlerde Niğde’de ilkokul öğretmeniydi. İki öğretmen evlendiler ve iki çocukları oldu. Sonra Ankara’ya tayin oldular ve babam 37 yaşında Ankara Üniversitesi Alman Filolojisi’nden mezun oldu ve durmadı, kendini İstanbul’a tayin ettirdi. 1953-54 yılında da 47 yaşında Almanya’da Münih Üniversitesi’nden Türkoloji Doktorası aldı. Kendisi müthiş ‘Gaziantep kromosomlarına ve enerjisine’ sahipti Böylece benim hayatta ne yapacağım da belli oldu. Üniversite Hocası oldum. Futbolu ve basketbolu çok seven ama onları sevdiği kadar da akademik ekonomi dalını seven bir kişi oldum. Alman Lisesi, sonra Mülkiye sonra ABD’de master ve doktora, yedi yıl ABD’de hocalık ve sonra da 1981 yılında başlayan ve 27 yıl süren Boğaziçi Üniversitesi Hocalığı ve sonra da Bahçeşehir Üniversitesinde eğitime katkıya bugüne kadar 7 yıl devam.
Ama 1981 yılından bugüne kadar da medyada sürekli popüler ekonomi ve spor yazıları (önce basketbol ve sonra da futbol) ürettim. Dün Gaziantep’te, bana ilk defa bir ‘Basın Yayın’ Ödülü verildi. Babam sağ olsa idi herhalde o da benim gibi gözyaşlarını tutamazdı. Babam Gaziantep’i ve Gaziantep insanlarını çok severdi. Gaziantep’ten, Araban’dan, veya Halfeti’den okula gidecek veya sağlık sorunu için İstanbul’a gelecek olan akraba ve hemşehrilerimiz, genelde önce bizim evde kalırlardı. Yaşasaydı, bana Gaziantep’te ödül verilmesinden ne kadar gurur duyardı Allah bilir!
Memlekete büyük hizmet
Tabii Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (kadınları düşünerek adam yerine insan yazdığımı fark etmişsinizdir) mensupları Ahmet Ümit gibi uluslararası bir yazara Edebiyat Ödülü verdiler ama Gaziantep’e sınırlı olanaklarla 2 anaokulu, bir ilköğretim okulu, bir de ortaokul kazandıran Olcay Külah Hanımefendi’ye de eğitim ödülünü verdiler. Her ödülün detayını tam yazamıyorum çünkü yer kıt, ama o kadar da çok ‘Ödül Alanı’ var ki! Gaziantep’in ilk kadın hekimi Dr. Nilüfer Özyurt, beden eğitimli öğretmenliği yaparken Olimpiyatlar’a gitmek isteyen ama sonunda ticarete atılarak aydınlatma sektöründe dev bir şirketi başarıya ulaştıran Mehmet Reşit Göğüş, çizmesi bile yapılan yemenileri üretip Hollywood film setlerine ve de tüm dünyaya satabilen sanatkar Orhan Çakıroğlu, Gaziantep’in yetiştirdiği nadir heykeltıraşlardan Settar Bireciklioğlu, yaşamını 1976 yılından bu yana kimsesiz çocuklara adayan, yüzlerce çocuğun ‘annesi’ Müzeyyen İşsever Hanımefendi, henüz 17 yaşında iken Türkiye ve Avrupa ve Dünyada adını gençler tekvando şampiyonluklarına yazdıran ve spor ödülünü hak eden genç kızımız Zehra Döşüçukur, gelecek kuşaklara Gaziantep tarihini aktarabilmek için 3.000 kadar yazı ve 2.000 fotoğraf üreten Hulusi Yetkin ayrıca fıstığı destekleyen Nestle firması, Köksan A.Ş., moda giyim ihracatçısı kadın girişimci Serpil Karuserci, yerel ürün “Kutnu‘nun koruyucusu”, Bayan Jülide Konukoğlu!
Tabii Gaziantep Genç iş Adamları Derneği ‘nin Taner Özdurak Yönetimindeki 11.dönem Yönetim Kurulu’nun tüm erkek Yönetim Kurulu Üyelerine ve de gene 11.Dönem Kadınlar Kurulu Başkanı Aylin Burnukara ve diğer kadın üyelere de çok teşekkür (Kadınların geçmişte unutulan ödülleri de verildi).
Ödülleri vermek için orada bulunan Bakan Fatma Şahin, Bakan Mehmet Şimşek (bir de ekonomi konuşması yaptı) Vali ve Belediye Reisleri, Üniversite Rektörleri ve tüm diğer Gaziantep insanlarına sonsuz teşekkür borçluyuz. Böyle mükemmel ve siyasete de bulaşmayan bir toplantının hazırlayıcıları memleketlerine büyük bir hizmet yapmış bulunuyorlar.