GAGİAD’ın düzenlediği “Blockchain, Dış Ticarette Kullanımı ve Ödeme Yöntemleri” konulu video konferansta, Gers Danışmanlık Kurucu Ortağı Selçuk Şağban, Gers Danışmanlık Eğitim ve Gelişim Ortağı Gökhan Erol ve Dış Ticaret - Akreditif Uzmanı Hüseyin Tekgüç, blockchain uygulamasının piyasalara getirdiği yenilikleri anlatarak, dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözümleri anlattılar.

 

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) adını son dönemde sıkça duymaya başladığımız, dünya genelinde kullanımı her geçen gün artan kripto para ve blockchain uygulamalarının yer aldığı “Blockchain, Dış Ticarette Kullanımı ve Ödeme Yöntemleri” webinarında bu teknolojinin günümüzde ve ileride ekonomi üzerinde oluşabilecek etkilerini konuştu.

Video konferansın açılış konuşmasını yapan GAGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Özmermer; “Blockchain uygulaması gelişen dijital sistemin genel bir ifadesi olarak dış ticaret uygulamalarında yerini bulmuştur. Her ülke ve her kurum para birimleri açısından yatırımcılarını korumaya çalışıyor. Bugün gerçekleştirilen toplantı ve kıymetli bilgiler sayesinde bu uygulama hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacağız. Gelişen ve dönüşen yeni dünyada şirketlerin ve kobilerin dijital dönüşüme artık hız vermeleri gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Gers Danışmanlık Kurucu Ortağı Selçuk Şağban; “ Blockchain, bir aracıya ihtiyaç duymadan merkezi ya da çok merkezli sunucular olmaksızın internet üzerinde verinin taraflar arasında doğrudan değiş - tokuşunu mümkün kılan, istenildiğinde bütün verilerin şeffaflıkla incelenebileceği blokların oluşturduğu, yazılımlar aracılığı ile çalışan, dağıtık defter teknolojisidir. Blokchain yapısı itibariyle muhasebe defterlerine benzemektedir. Kriptografiye dayanmaktadır, işlemler anonimdir. Kayıt altına alınan veriler değiştirilemez, geriye dönük olarak silinemez; güvenlidir. Blok zincirdeki veriler ağdaki herkes tarafından görülebilir. Onay mekanizması kullanıcı mutabakatına dayanır. Aracıları, manuel işlemleri ve kâğıdın rolünü azaltır” dedi.

Türkiye'nin kripto para çalışmaları hakkında da bilgiler veren Şağban; “Kendi kripto parasını üretecek olan Türkiye'nin bu parayı ne zaman ve nasıl kullanacağı merak ediliyor. Çin, Rusya, Kanada, İsviçre, Türkiye gibi devletler kripto paralara yöneliyor. Bitcoin’deki değer artışının hızlanmasıyla beraber Türkiye’de ve dünyada bu yatırım türüne ilgi artıyor. Merkez Bankası geçen yıl dijital para çalışmasını başlatacaklarını duyurdu. Hatta proje için uzmanlar işe alındı” ifadelerine yer verdi.

Gers Danışmanlık Eğitim ve Gelişim Ortağı Gökhan Erol; “Önümüzde ki yıllarda bu blok zincirin akreditifin yerini alacağını düşünüyorum veya noterlik sisteminde kendine mutlaka yer bulacağını düşünüyorum. Blockchain tek bir teknoloji olmayıp, sürekli gelişen ve evrilen bir teknolojidir. Kripto paralarda yaşanan son gelişmelerden sonra mevzuatlar değişmeye başladı. Bu düzenlemeler ne kadar artarsa güven ortamı oluşup, talepler artacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında uygulama örneklerine yer veren, Dış Ticaret ve Akreditif Uzmanı Hüseyin Tekgüç; “Şuan dış ticaretteki mevcut mevzuata göre bitcoinle yaptığınız tahsilat geçerli olmuyor. Yurt dışına bir ihracat yaptığınız zaman 30.000 $ üstünde olan kısmı için bankanız ihracat bedeli kabul belgesi düzenlemek zorunda. Bunun içinde paranızın size döviz olarak yurtdışından gelmesi gerekiyor. Ancak beklenti ve tahminimiz bir süre sonra bitcoinle yapılan tahsilatın dövize çevrilmesidir. Bunun kabul edileceğini düşüyoruz ama bu bir beklenti. Blockchain teknolojisinin şeffaflık ve güven unsuru sayesinde, dünyada daha çok firma dış ticaret sektörüne dâhil olacaktır. Firmalarımızın sektör dışı kalmamaları ve önemli birer taraf olarak yer alabilmesi, ancak dijital dönüşümlerini gerçekleştirip teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri ile mümkün olacaktır” dedi.