Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD), dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’un konuşmacı olduğu ve moderatörlüğünü Rauf Ateş’in üstlendiği Webinarda buluşarak, yeni normal hayatın kuralları içerisinde 2020 yılını değerlendirdi.

 

Tüm dünyada koronavirüs tedbirleri nedeniyle insanların gündelik yaşamlarında önemli değişikliklerin olduğu yeni normal hayat sürecini ele alan Gaziantep Genç İşadamları Derneği, faaliyetlerine dijital ortamda devam ediyor. Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer ve NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’un konuşmacı olarak yer aldığı webinar’da koronavirüsün yeni normal hayata etkileri ele alındı. Seminerin moderatörlüğünü Fast Company Türkiye dergisinin Kurucusu Rauf Ateş yaptı.

Sektörlerin normalleşme süreci, iş dünyası için yeni normalin ne anlama geldiği, normalleşme sürecinin hızı ve eski haline gelebilme zamanı, Tüketici-Müşteri davranışlarında yeni eğilimler, gayrimenkul ve ofis pazarının yarını konu başlıklarının ele alındığı webinar toplantısı dernek twitter ve youtube hesaplarından canlı yayın ile izleyicilerle buluştu.

Yeni normal hayatın gereklilikleri hakkında düşüncelerini dile getiren Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu; “Pandemi ortamı bizler için aslında oldukça yeni ve alışık olmadığımız bir süreç oldu. Ama kurum olarak yaptığımız çalışmalarla hızlı bir adaptasyon sağladık. Ofislerimizin yüzde 60 ı home office olarak çalışıyor. Çalışanlarımızın mümkün mertebe evde kalmalarını sağlıyoruz. Üretim alanında çalışan personellerimiz için ise sürecin başından itibaren önlem almaya çalıştık. Termal kamera, ateş ölçer, maske ve eldiven kullanımı ile çalışanlarımızı koruma altına aldık.  Personelimize pandemi sürecinde maddi yardım desteği sağlayarak, Gaziantep Valiliğimizin başlattığı “Biz Bize Yeteriz” kampanyasıyla 60.000 aileye ulaştık. Yine Valiliğimizin “Zimem Defteri” projesine katkı sağladık. Müşterilerimiz için de ödemelerin ötelenmesi konusunda gerekli çalışmalarımızı yaptık. Elbette ki bu süreçten etkilenmemek elde değil. Bu yüzden bir müddet daha temkinli davranmalıyız. Bundan sonra ki hayatımızda bu tip olaylarla karşılama olasılığımız daha fazla olacak. Bu yüzden yeni bir yaşam tarzımız olacak. İş dünyası da farklı çalışma ortamlarına girecektir” dedi.

Konukoğlu; “Gaziantep pandemi sürecinde dahi, üretime devam eden sanayisi güçlü bir şehirdir. Bu şehir toplam 7,5 Milyar Dolar ihracat yapmakta ve üretiminin yüzde 40’ına yakınını ihracata göndermektedir. Şuan için gıda ve ambalaj sektörü oldukça iyi bir şekilde ilerlemekte olup, diğer sektörlerde bir yavaşlama mevcuttur. Geçen ay ihracatımızda yüzde 30 civarında bir düşüş yaşadık. Ama toplam bir yıllık ihracatımıza baktığımızda yüzde 7 civarında bir düşüşümüz oldu. Gaziantep’te yine de beklenilenden çok daha iyi bir durumdadır” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs’ün iş dünyasına etkilerinden bahseden Gaziantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer; “Covid-19 tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ani bir şok etkisi yarattı. Bu süreçte şirket olarak neler yapabiliriz, ne tür faaliyetler bizlere faydalı olabilir gibi konularda beyin fırtınası yaptık. Çalışanlarımızın sağlığı ve mutluluğu bizim için çok önemlidir. Şirketlerin en önemli varlığı çalışanları ve en büyük sorumluluğu çalışanlara karşı taşıyorlar. Şirketlerin müşterileri için en yüksek katma değeri yaratabilmenin yolu çalışanlarına sağlıklı bir ortamı sağlamaktan geçiyor. İş gücünün yeteri kadar çalışamadığı bu dönemde, üretkenliği tetikleyecek teknolojik altyapı çalışmaların hızlandırıyoruz. Şirket olarak daha dirençli, daha üretken ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilen bir yapıya geçişe dair daha güçlü bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ekonomik faaliyetlerin yeniden canlanması, sektörlerdeki işgücünün sürdürülebilirliği, tekstil, sanayi ve turizm sektörlerinin yeniden canlanmasını kademeli ve tedbirli bir şekilde devamlılığının sağlanmasını umuyorum. Devletimizin ön gördüğü normalleşme politikaları ve belirli kurallara uyulduğu takdirde kontrollü olarak normal düzene geçiş sağlayacağımıza inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

Koçer; “Bu süreçte sağlık çalışanlarımıza destek olmak amacıyla bizler GAGİAD Ailesi olarak 120.000 maskeyi kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılması için Gaziantep Valiliğimize, 20.000 maskeyi ise Gaziantep 5.Zırhlı Alay Komutanlığımıza bağışladık. Bundan sonra ki süreci de beraber, birlik içinde atlatacağımıza düşünüyor, paydaşlarımızla daha güzel günlerin bizleri beklediğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Pandeminin getirmiş olduğu etkileri en aza indirgemek için çalıştıklarını dile getiren NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ise; “Koronavirüs başta sağlık sistemi olmak üzere kültür-sanat, eğitim ve tüm iş dünyasını derinden etkiledi. Satış ofislerinin kapanması ise bir akut etkisi yarattı. Gayrimenkul sektöründe çok fazla dijital pazara yer olmamakla birlikte kendi sektörümüz için dünyada yer alan yenilikleri takip ediyoruz. Değişen koşullar ile birlikte farklı çözümlerde beraberinde gelmektedir. Örneğin, mobil evler dediğimiz dönemlerin gelebileceğini ön görmekteyiz. Farklı ihtiyaçlara, farklı çözümler üretebilmek için çalışıyoruz. Bu zorlu süreçte biz biriz, biz birlikteyiz hadisesini milletçe görmüş olmak ve yan yana durabilmek, ne kadar güçlü bir millet olduğumuzu göstermektedir. Bu sürecin belli değişiklikler yaratacağını düşünüyor ama insan davranışının bu denli keskin bir dönüşüme dahil olması için daha uzun bir sürenin lazım olduğuna ve üst üste farklı şeyler yaşaması gerektiğine inanıyorum. Bizler şuanda ki akut etkileri elimizden geldiğince gidermeye çalışıyoruz. Eğer bu süreç 3 ila 5 ay gibi bir süreçte son bulursa sürecin daha kolay atlatılacağına inanıyorum. Covid-19 ile hayatta ne kadar değerli gördüğümüz şeylerin değersiz olduğunu gördük, umarım bundan sonra ki dönemde de bunları unutmadan yaşamımıza devam ederiz” ifadelerini kullandı.